“Waarom zijn blauwe bessen zo duur?” Dat vroeg ik aan Arnoud van Asseldonk van Het Broek Softfruit in Veghel. Ik was hier voor een interview en hij vertelde enthousiast over zijn bedrijf. Zij hebben 350 hectare met daarop de productie van aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Daarnaast verkopen ze aardbeien-, frambozen- en bramenplanten aan ondernemers over de hele wereld. Dé specialist dus die mij meer over de prijs kan vertellen.
Hij legt uit dat de besjes allemaal met de hand worden geplukt. Het is dus een heel karwei om zo’n bakje vol lekkere bessen te vullen. Dat daar dan een iets hoger prijskaartje aan hangt, begrijp ik wel.
De prijs is zeker begrijpelijk. Ik koop mijn blauwe bessen in een bakje bij de Lidl of bevroren bij de Appie/Jumbo.
Toch zijn de bessen te duur, scandalig. Mogen wij dan zelf die komen plukken en 5 euro per emmer betalen? Dat gaan wij graag doen! Een klein bakske van 100 gr die aan 3 eu te koop staat krijgt u geplukt binnen de 5 min maximum. Zever dus.