Zondag is al sinds jaar en dag frietdag. Waar we anders naar de snackbar gaan, bakken we sinds een tijdje zelf. Vandaag ook. Niet de meest gezonde keuze, maar ik heb ‘m wel een stuk bewuster gemaakt. Frietjes met een beetje zout en een kalfskroket. De saus en frikandel-speciaal die ik er altijd bij eet, heb ik aan me voorbij laten gaan. Vooraf heb ik een kommetje verse tomatensoep gegeten, zodat ik absoluut geen honger heb. De frietjes hebben we zelfgemaakt.
Lekkere frietjes stappenplan:
– aardappelen schillen en in reepjes snijden
– wassen tot het zetmeel weg is (helder water)
– drogen in schone theedoek
– voorbakken: vier tot zes minuten voorbakken op 160 graden (gaar, maar niet kleuren – prik er met je vork in)
– friet laten afkoelen
– afbakken op 180 graden, ongeveer vier minuten.
Gezonder dan de snackbar, omdat:
– zelf kiest in wat je bakt, kan zelfs in olijfolie
– en je bepaald zelf of/hoeveel zout je er op doet.>
nog gezonder: de frietjes even koken ipv voorbakken. En bakken in arachide- of zonnebloemolie. Dan is het helemaal niet zo ongezond.
Doe het in plaats van met kroket eens met gefrituurde vis (zelf beslagje maken). Krijg je meteen goede omega 3-vetten binnen. Ik heb wel een receptje voor je.